emily coaching & training
 

Mindfulness

Wat is Mindfulness?
Mindfulness is geen tovermiddel, maar een vaardigheid die iedereen kan leren.
Een vaardigheid die helpt niet op de automatische piloot te leven, maar aanwezig te zijn terwijl het leven zich ontvouwt. Hierdoor ontstaat ruimte om meer invloed uit te oefenen op het verloop van je eigen leven. Mindfulness kan helpen bij het verminderen van stress, verhogen van concentratie, leren loslaten en accepteren, het vergroten van compassie en innerlijke wijsheid, een beter geheugen, meer creativiteit, betere relaties aan kunnen gaan, een groter reactievermogen, een sterker immuunsysteem, beter leren omgaan met pijn en ziekte en meer geluk en tevredenheid voelen.


Deze definitie van mindfulness is afkomstig van Jon Kabat-Zinn. Hij heeft Oosterse meditatie en Westerse cognitieve psychologie met elkaar verenigd. Mede doordat deze elementen elkaar versterken heeft mindfulness zich kunnen ontwikkelen tot de effectieve training zoals we die vandaag de dag kennen.


Maar wat houdt mindfulness nou echt in?
De mindfulness training zoals we die nu kennen werd al in 1979 door John Kabat-Zinn aan de universiteit van Massachusetts ontwikkeld. De oorsprong is te vinden in eeuwen¬oude boeddhistische meditatietechnieken. John Kabat-Zinn ontdeed mindfulness echter van religieuze aspecten, waarmee het voor iedereen toegankelijk werd. Inmiddels blijkt uit een veelheid van onderzoeken dat een mindfulness training positieve effecten heeft bij mensen met stress, chronische pijn, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten blijkt de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Vandaag de dag is mindfulness dan ook volledig geaccepteerd in de wetenschappelijke Westerse psychologie.


Hoe werkt het?
De meeste tijd leven we op de automatische piloot. Dat is vooral handig bij alledaagse handelingen als fietsen, veters strikken, lopen en ademen. Soms is het minder prettig, bijvoorbeeld als we een zak chips of chocoladereep openen en zonder het door hebben misgrijpen omdat de zak leeg is. Onze geest is afgedwaald, waardoor we vergeten zijn ervan te genieten. Dit is nog niet zo erg. In de praktijk dwalen onze gedachten echter vaker af naar dingen die ons bezighouden. Wat we allemaal moeten doen privé en op ons werk, na een woordenwisseling met een collega of vriend of naar gebeurtenissen in het verleden. Velen van ons worden bovendien geconfronteerd met negatieve gedachten die zich als waarheid aandienen. Ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet, hij/zij mag mij niet en meer van dit soort gedachtepatronen. Gedachten die niet perse waar zijn maar ons wel negatief kunnen beïnvloeden en veel klachten kunnen veroorzaken.
Mindfulness leert je onder andere bewust te worden van gedachtepatronen en de aandacht op een vriendelijke manier weer terug te brengen in het nu: bij wat je nu doet, bij wat je nu ervaart en nu ziet.


De effecten van mindfulness training.
Mindfulness heeft een aantal positieve effecten tot gevolg. Er blijft minder ruimte over voor piekeren, het stressniveau verlaagt en er ontstaat meer ontspanning. Tegelijkertijd worden ervaringen door er de volle aandacht aan te schenken levendiger en intenser. Wie aandachtig leeft, heeft meer oog voor het kleine geluk en daarmee een grotere kans op echt geluk. Mindfulness leert je meer bewust te worden van wat er zich in je lichaam en hoofd afspeelt, waardoor je beter in staat bent stresssignalen tijdig op te merken en hierop te anticiperen. Verder leert mindfulness je het leven te accepteren zoals het is. Dat betekent niet dat je je neerlegt bij die onderdelen waar je ontevreden over bent, maar dat je vanuit acceptatie naar een oplossing toe werkt. Je voert geen continue strijd, je handelt juist vanuit ontspanning. Mindfulness beoefening helpt je daarmee van mindfull naar mindful te gaan.


Mindfulness of mindfullness?
Mindfulness wordt weleens verkeerd gespeld. Soms zie je ook wel mindfullness staan. Als ezelsbruggetje kan je misschien denken aan mind full, wat letterlijk betekent het hoofd vol hebben, dit is wat we juist proberen te verminderen. We proberen juist meer mindful te worden of iets mindful te doen. Het is dus mindfulness.


Hoe zit de training in elkaar?
Tijdens 8 wekelijkse bijeenkomsten van elk 2 uur leer je de vaardigheid. Daarnaast moet je rekenen op zo'n 30 minuten huiswerk (thuis oefenen) per dag. Het vergt dus wat oefening, maar daar krijg je dan ook veel voor terug. Gedurende de training kun je onder andere aandachtsoefeningen en af en toe lichte yoga oefeningen verwachten. Je leert verschillende technieken die er allemaal op gericht zijn de aandacht te focussen en je meer in contact te brengen met je adem, je lichaam en je innerlijke stem. We bouwen dit op. Elke week een nieuw onderdeel van de vaardigheid. We beginnen met het ontdekken hoe we op de automatische piloot leven om van daaruit elke week een stap te zetten naar een houding die we mindful noemen. Een houding waarbij we ons bewust zijn van onze geest en gedachtepatronen en hier adequaat mee om kunnen gaan. Een houding die bijdraagt aan een gelukkig leven.


Start cursus; september 2023
Data; 4/9, 11/9, 18/9, 25/9, 2/10, 9/10, 23/10, 30/10
Aantal deelnemers; 6-8 personen
Tijd; van 19.00-21.00 uur
Lokatie; Sociaal-Cultureel centrum , de Biechten - Vincent van Goghlaan 1, Rosmalen

Kledingadvies; comfortabele kleding
Kosten; 300 euro